dressurwedstrijd
Blog

Wedstrijdkleding voor spring- en dressuurwedstrijden

Welke kleur wedstrijdjasje past bij mijn paard

Als je een dressuurproef of springwedstrijd wilt gaan rijden heb je daar speciale wedstrijdkleding voor bij het paardrijden. De meeste kleding is niet verplicht, maar de jury kijkt graag naar een goed verzorgde combinatie in de wedstrijdring.

Wedstrijdtenue bij het wedstrijdrijden

Wat mag wel en wat mag nu niet wordt vaak gevraagd bij het rijden van wedstrijden. Waar er in eerdere jaren nog best wat richtlijnen waren, is dat tegenwoordig behoorlijk losgelaten. Een wedstrijdjasje is bijvoorbeeld niet meer verplicht. Het fijne is dat je dus niet meer hoeft te wachten totdat je van je paard afdrijft van de hitte voordat je een zomertenue aan mag.

Welke voorschriften voor wedstrijdkleding zijn er nog wel

Er zijn nog wel een paar voorschriften. Als je een wedstrijdjasje draagt, moet het van het type ‘colbert’ zijn. Een korte slipjas mag ook. De kleur staat helemaal vrij. Als je Lichte Tour geklasseerd start mag je een ‘Rijrok’ dragen, een hele sjieke wedstrijdjas met lange panden. De rijbroek moet in beide gevallen nog wit, beige of geel zijn. Je paardrijcap moet voldoen aan de veiligheidseisen die aan een cap worden gesteld.

Daaronder draag je een overhemd, dressuurblouse of wedstrijdshirt met lange of korte mouwen met een hoge boord of kol. Een plastron is dus niet verplicht maar dat staat wel heel netjes.Dit wordt ook wel het ‘zomertenue’ genoemd.

Je hoeft niet meer met handschoenen te rijden, doe je dat wel, dan maakt bij de KNHS de kleur niet meer uit. De FNRS heeft bijvoorbeeld nog wel graag dat je lichte handschoenen draagt.

Als het regent mag je bij de KNHS ook nog rijden met een doorzichtige regenjas.

Als schoeisel moet je paardrijlaarzen aan of jodphurs, rijschoenen, met korte chaps. Dat mag zowel bij het springen als bij de dressuur.

Verenigingstenue mag ook

Er mag ook gereden worden in een ‘manegetenue’ of ‘verenigingstenue’. Dit is een effen sweater of bodywarmer in combinatie met een overhemd of shirt met lange mouwen. De rijbroek en bovenkleding hoeven niet in een bepaalde kleur te zijn. Ook dat is toegestane wedstrijdkleding.

DE shetlander shop voor shetlander en mini paard | Minihorseshop.nl