Blog

Waar komt de plastron vandaan?

Een plastron is van oorsprong een onderdeel van een kledingstuk dat een deel van de borst afdekt. Het lijkt het meeste op een grote stropdas. De Plastron komt voort uit een Cravatte.

Het dragen van een halsdoek wordt mode in het 17e eeuw van Parijs

Een Cravatte of  Cravat is de voorloper van een vlinderstrik en van de stropdas. Het dragen van een Cravat begon al in de 17e eeuw. In 1660 Plastron Cravatarriveerde een regiment Kroatische Soldaten in Parijs. De Parijzenaren waren nogal onder de indruk van de prachtige militaire kostuums van dit regiment. Ze vonden vooral de stijl van dragen van de geknoopte halsdoeken om de nekken van deze soldaten zeer interessant. Al gauw werd deze stijl van het dragen van een ‘das’ gekopieerd en geïntroduceerd in de Parijse mode.

Tour du Cou wordt een Cravat

Deze toen nog ‘Tour de cou’ genoemd hangt bij voorkeur sierlijk over de borst.  Deze was meestal gemaakt van gewone kant voor de privé soldaten en van mousseline of zijde voor de Officieren. De uiteinden werden geplooid in een rozet of werden versierd met een bijzondere plooiing en een broche. De tour de Cou naar dit Kroatische model werd ook wel ‘Croat’ genoemd. ,Later vervormde dit tot Cravat. De latere modellen liepen zeer uiteen en het was echt een statusding geworden. De modellen voor de rijken en de officieren waren prachtig geborduurd of gemaakt van zijden en kant. Voor de soldaten of lagere klasses waren ze in het beste geval gemaakt van taft, mindere kwaliteit zijde.  Meestal waren ze gemaakt van doek of katoen.

Cravat wordt Plastron of Vlinderstrik

In de 19e eeuw veranderde de Cravat langzaam in een stropdas of vlinderstrik, die werden toen populair om te dragen. De naam Plastron kwam toen ook in gebruik.

In de paardensport wordt een plastron vaak onder een rijjasje gedragen door de dames. De heren dragen een stropdas. Vroeger moest je een plastron zelf vouwen, tegenwoordig heb je kant-en-klare modellen. De boorden zijn van achteren open en je maakt ze vast om je nek met klittenband.

Je kunt een plastron helemaal custom laten ontwerpen, zodat hij perfect bij je wedstrijdoutfit past, maar uiteraard heb je ook hele mooie kant en klare plastrons die je zo kunt kopen.